Recensies2019-04-24T08:48:03+00:00

‘Een goed schilderij is géén verf’

april 24th, 2019|Categories: recensie|

“Als een schilderij goed gelukt is, noem ik het ‘leip’. Dat is iets waar ik mijn vinger niet achter kan krijgen, dan ben ik boven mezelf uitgestegen.” Marc Mulders weet zelf ook niet hoe het komt dat een doek geslaagd is. Waarom die streep daar in die kleur, wanneer slaat de magie toe – kunstenaars snappen het vaak zelf niet. Vooral bij de oudere generatie onder de geïnterviewden wordt niet duidelijk wat de artistieke drijfveren zijn bij het schilderen.

Het museum dat niet saai is

april 24th, 2019|Categories: recensie|

Zelf een hoepelrok aantrekken, muziek mixen of de waarde van een kunstwerk raden: de Wonderkamers in het Haags Gemeentemuseum laten jongeren zo interactief mogelijk kennismaken met kunst en cultuur. De prikkelende tentoonstelling is verrijkend en educatief. Maar of de ‘nieuwe definitie van het begrip museum’ een blijvertje is moeten we nog afwachten.

Een nieuwe ontmoeting tussen meesters

april 24th, 2019|Categories: recensie|

De grote tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag is om meerdere redenen bijzonder. Drie meesters van de moderne kunst – Cézanne, Picasso en Mondriaan - zijn gezamenlijk te zien in verbindende thema’s. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn er weer belangrijke werken van Cézanne in Nederland te zien. En bovendien wordt voor het eerst de relatie tussen deze ‘vader van de moderne kunst’ en Mondriaans abstractie aanschouwelijk gemaakt.

Ga naar de bovenkant