Boeken

Op 23 oktober 2021 verscheen mijn tweede roman (en vierde boek): De onderwaterroker. Het gaat over vriendschap, tegen het decor van een tuindersstreek in 2027, als wietteelt legaal is. Het verhaal:

Mike leidt een teruggetrokken leven in een tuindersdorp. Hij is tevreden met zijn baan bij de douane, zijn oldtimers en zijn liefde voor de zee. Met lede ogen ziet hij aan hoe de legale drugsteelt zijn geboortestreek langzaam verziekt. Dan keert zijn jeugdvriend Adri, een succesvol kunstenaar in een rolstoel, terug omdat hij terminaal ziek is. Adri’s komst zet Mikes leven op zijn kop. Hij wordt betrokken bij drugshandel, ontmoet de liefde van zijn leven en is getuige van een afrekening. Samen met de idealistische kunstenaar Axel creëren de twee vrienden een groot voedselbos door verwaarloosde tuinbouwbedrijven op te kopen. Maar dit loopt niet goed af.

In dit verhaal probeer ik met humor de donkere kanten van de mens te verbinden met de waarde van vriendschap en van trouw aan jezelf.

*De onderwaterroker, uitgave van Boekenbent, 283 pagina’s, ISBN 978-94-6328-432-5

Een meesterlijk verlies, eind 2017 verschenen, is mijn romandebuut. Het gaat over de eigenzinnige chemicus Arno die een onbekend gebleven Rembrandt ontdekt en over de persoonlijke zoektocht naar verbondenheid die zijn vrouw onderneemt. Het boek is in twee verschillende perspectieven geschreven. Dit levert treffende inzichten op en maakt het verhaal tot een universeel verhaal over verbondenheid en authenticiteit.

Het plot, dat zich afspeelt in de wereld van het Rembrandt Research Project, is gebaseerd op researchgegevens van mijn voorgaande boek  Schilders aan de Nieuwe Waterweg.  In de regio Hoek van Holland woonde rond 1800 de adellijke familie Van Rijckevorsel die een rijke kunstcollectie bezat, waaronder enkele Rembrandts.

Het boek gaat ook over autisme. Arno is autistisch, en tegelijkertijd iemand in wie je je goed in kunt verplaatsen en van wie je gaat houden. Hierdoor ontstaat een genuanceerd beeld van de hoofdpersoon en geen karikatuur zoals in sommige andere boeken met dit thema.

*Een meesterlijk verlies, uitgeverij kleine Uil, 256 pagina’s, ISBN 978-9-492190-58-1

Schilders aan de Nieuwe Waterweg, verschenen in 2014, schreef ik samen met Maarten van der Schaft. Het is een lijvig en rijk geïllustreerd kunstboek dat een overzicht geeft van de ontstaansgeschiedenis van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg aan de hand van topografische kunstwerken. In 2014 was het 150 jaar geleden dat het graven van de Waterweg begon en daarmee het dorp Hoek van Holland ontstond. Emigranten, toeristen, militairen, vissers en vrachtschepen: vanaf de aanleg maakten velen dankbaar gebruik van deze verbinding tussen Rotterdam en de Noordzee.

Een greep uit de hoofdstukken: De geboorte van een dorp, strandtoerisme in Hoek van Holland en Scheepsstrandingen rond de Waterweg. We onderzochten vele archieven en collecties om de mooiste kunstwerken te verzamelen ter illustratie van deze boeiende verhalen. Van Jongkind en Mesdag die langs de Maas en door de Hoekse duinen zwierven tot hedendaagse en plein air schilders en van oude landkaarten tot hedendaagse fotografen: de 238 afbeeldingen maken het boek tot een belangrijk kunsthistorisch document.

* Schilders aan de Nieuwe Waterweg, uitgeverij Lakerveld, 199 pagina’s, fotografie door Bruno van den Elshout, ISBN 978-90-73930-38-4

In 2012 verscheen mijn eerste boek Herinneringen achter glas, vijfentwintig levensverhalen van de Westlandse pioniersgeneratie. Ik ben zelf opgegroeid in het Westland en actief geweest als journalist in de tuinbouwwereld. Omdat deze wereld onder invloed van de techniek en internationalisering snel veranderde, wilde ik de verhalen van de oudste generatie vastleggen. Zo ontstonden prachtige portretten van karakteristieke mannen en vrouwen, tussen de 75 en 104 jaar oud, die in en rond de tuinbouw hadden geleefd en gewerkt. Het boek bestaat uit vijfentwintig levensverhalen, essays, archieffoto’s en een lijst van Westlandse tuinbouwtaal. Samen vormen ze een veelzijdig cultuurhistorisch document.

Nog regelmatig wordt het boek voorgelezen in verzorgingstehuizen omdat de verhalen veel herkenning oproepen bij de oudste streekgenoten.

* Herinneringen achter glas, uitgave Historisch Archief Westland, 132 pagina’s, fotografie door Marco Zwinkels, ISBN 978-90-77613-00-9

In 2004 gingen de vijf gemeenten in tuinbouwstreek Westland samen verder als één gemeente. VSB Fonds Westland liet een bijzonder fotoboek maken van de nieuwe, kleurrijke gemeente die uit elf dorpskernen bestaat. Ik schreef de teksten voor dit boek. Bijzonder zijn de pop-up afbeeldingen in het boek en de dvd met een documentaire over geëmigreerde Westlanders.

*Westland, uitgave Stichting VSB Fonds Westland, fotografie door Gerard-Jan Vlekke, ISBN 90-809711-1-1